OYUNCAK SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Bütün dünyası oyun olan çocuklara oyuncak seçerken kendi isteklerimizden çok çocuğun yaşı ve beklentisi doğrultusunda oyuncak seçmeliyiz.
Bir çok ebeveyn oyuncak alırken kendi çocukluğunun acısını çıkartırmışçasına çocuklarının isteklerine müdahale ediyorlar. Tabi bu müdahale bazen gerekse de bazen de yersiz oluyor.
Oyuncak seçiminde dikkat etmememiz gerekenler başka bir nokta ise çocuğumuzun aldığımız oyuncakla ne kadar vakit geçire bildiğidir. Aldığımız oyuncağın benzeri evde varsa bir hevesle alınan yeni oyuncağın ikinci gün yüzüne bakılmayacak, oyuncak sepetinde fazlalık yapmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Eğer aldığımız oyuncakla çocuk uzun süre oynuyorsa, uzun zaman onun ilgi alanında kaldıysa oyuncak seçiminin başarılı olduğundan söz edebiliriz.
Çocuklar her zaman parçalı, söküp-takmalı oyuncakları daha çok severler. Zaten parçalara ayrılmıyorsa bir zaman sonra kendileri parçalama yoluna gidiyor. Parçalı oyuncaklar hem daha fonksiyonel hem daha eğitici oyuncaklardır.
Çocuğunuzu hazır hissettiğiniz de ona zeka kartları, eşleştirme kartları, doğru yanlış kartları alıp hafızasını ve dikkatini güçlendirmek için yardımcı olabilirsiniz.
Bütün dünyası oyun olan çocuklara oyuncak seçerken kendi isteklerimizden çok çocuğun yaşı ve beklentisi doğrultusunda oyuncak seçmeliyiz.

Çocukları gözümüzde çok çabuk büyütüyoruz, 2 yaşındaki çocuğa puzzle almak ne kadar gereksizse, 7 yaşındaki çocuğa da peluş oyuncak almak o kadar gereksiz olur. İlk bakışta eğitici gibi görünen puzzle, 2 yaşında henüz küçük kas gelişimini tamamlayamayan bir çocuk için faydadan çok zararlı olabilir. Başaramadığını gören çocuk çabuk sıkılıp sinirlenebilir. Kendi beceri ve zeka düzeyinin üstünde olan oyuncak çocukta başarısızlık duygusunu ön plana çıkartabilir. Bunun için yaş ve oyuncak seçimi çok önemlidir.
KALİTELİ ZAMAN
KALİTELİ ZAMAN

Çocuklar, özellikle küçük çocuklar oyuncakları hor kullanırlar. Ucuz oyuncak alıp, çocuk oyuncağı elinden ilk düşürdüğün de kırıyorsa bu da yine gereksiz yapılan bir harcamadır. Bunun yerine daha dayanıklı, daha sağlam oyuncaklar tercih edilmelidir.
Diğer bir husus da çocuklara hayal güçlerini sınırlamayan oyuncaklar alınmalı. Mesela bir çöp kamyonu yerine kasası damperli bir kamyon daha fonksiyonel olabilir. Böylece çocuğun hayal gücü sınırlanmaz. Çocuk o kamyonu çöp, itfaiye ya da çekici araç olarak kullanabilir.
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR

Çocuk gelişimi için dikkat etmemiz gereken diğer bir husus da çocuğa zarar vermeyen oyuncaklar tercih edilmesidir. Köşesi sivri olmayan yutulacak parçası ( en azından belli bir yaş için) olmayan oyuncaklar tercih edilmelidir.
Oyuncak seçiminde cinsiyet ayrımına çok keskin sınırlar getirilmemeli. "Sen kızsın arabayla oynama, sen erkeksin bebekle oynama" demek çocuk gelişimcilerin de karşı çıktığı bir tutum. Cinsel kimlik gelişiminden sonra oyuncak seçimleri de belirginleşiyor.
KUTU OYUNLARI
KUTU OYUNLARI
Son zamanlarda tanıştığımız kutu oyunları da çocuklar için çok faydalı. Kutunun içinden çıkan kes-yapıştır, tak-birleştir parçalar çocukların zeka gelişimi ve yaratıcılıklarını olumlu yönde geliştiriyor.

Bireysel oyunların yanı sıra, grupla oynayacağı oyunlar seçerek, paylaşma, liderlik, sırasını bekleme gibi değerleri de kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.
Son olarak oyuncak satın alırken bilgili, deneyimli insanlardan fikir alırsanız hem çocuğa katkıda bulunmuş hem de mantıklı oyuncalar seçerek gereksiz yere para harcamamış olursunuz.
Çok önemli bir konuya değinmişsin, bizim çocuklar (yeğenlerim)büyüdü şükür öyle bir derdimiz yok artık. Bir de kanserojen konusu var, dediğin gibi sivri köşeli şeyler, kırılan şeyler hep tehlike. Kimi oyun hamurları, oyuncaklar Çin malı filan olanlar özellikle kanserojenmiş.:(
YanıtlayınSilTüm annelere kolay gelsin:) Çok faydalı bir yazı olmuş, eline sağlık.
Eklediğiniz bilgiler çok kıymetli, bunları atlamışım. Tabi ki çocukların sağlığı hepsinden önemli
YanıtlayınSilŞimdiki çocuklar ellerinde tablet veya telefon oynuyorlar..Sağlıklarına birinci dereceden zararlı aletler bunlar..Anne ve babaların bu konuda daha dikkatli olması gerekir..
YanıtlayınSil